Harmen van Straaten
https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/0-Bor-ziet-spoken-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/1-De-liefste-kusjes-zijn-voor-jou.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/1-Jan-en-het-geheim-van-meneer-Stromboli-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/2-He wie zit er op de wc.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/2-Jan-en-het-geheim-van-meneer-Stromboli-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/2-Nog-eentje-voor-het-slapen-gaan-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/3-Boeken-door-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/3-Jan-en-het-geheim-van-meneer-Stromboli-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/4-De-Super-Jan-serie-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/5-De-Spuit-Elf-serie-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/6-Gouden-Boekjes-door-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/7-Het-grote-piratenboek-Harmen-van-Straaten.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/148/8-Nog-eentje-voor-het-slapen-gaan-Harmen-van-Straaten.jpg

Recensie: Het meisje met de parel (en andere verhalen)

Geplaatst door Administrator op 01-07-2014
Nieuws » Algemeen

Kinderen leren kijken naar kunst  - Recensie door Hanneke van den Berg

Helemaal nieuw is het niet, dit idee voor een boek vol voorleesverhalen die allemaal een belangrijk kunstwerk als uitgangspunt hebben. Bij uitgeverij Rubinstein verscheen onlangs nog ’Het Grote Rijksmuseum Voorleesboek’. Kwalitatief doet dit nieuwe boek, ’Het meisje met de parel en andere verhalen’, dat verschenen is naar aanleiding van de heropening van het Mauritshuis in Den Haag, daar niet voor onder.

Wat is het toch leuk om jonge kinderen goed naar schilderijen te laten kijken door ze een deels of helemaal verzonnen verhaal voor te lezen en ze tegelijkertijd te laten kijken. Écht kijken. Ze lang te laten staren naar een doek om details te ontdekken. De gebroeders Kuyper hebben dat het best begrepen, al zijn ook de verhalen van andere auteurs erg fijn om te lezen.

Sjoerd Kuyper schreef samen met zijn echtgenote Margje het verhaal ’Echter dan echt’, over het schilderij ’De stier’ van Paulus Potter. De meeste volwassenen kennen dit doek wel. Ooit gezien in het Mauritshuis of op een plaatje in een boek. Maar zeg eens eerlijk: is toen ook die kleine kikker opgevallen die vlak bij de stier staat? Na dit verhaal vergeet je hem nooit meer. Ook na het lezen van ’Karnemelk met suiker’ van Hans Kuyper, over het doek ’Gezicht op Haarlem met bleekvelden’ van Jacob van Ruisdael zal het kijken naar wolken de fantasie altijd blijven prikkelen.

Uitgeverij Leopold, € 19,99.
Vanaf acht jaar.
Vier sterren

Harmen van Straaten schreef voor dit boek bij het schilderij "Winterlandschap met boerderij van Esaias van der Velde (1624)" het verhaal 'De Wedstrijd'.

Laatst vernieuwd: 12-10-2020 om 12:15

Terug

Deze site is gebouwd door Netweters.nl