Harmen van Straaten
https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/Harmen 1.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/Harmen 2.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/Harmen 3.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/Harmen 4.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/Harmen 5.jpg https://www.harmenvanstraaten.nl/media/minislider/149/HarmenTekenen.jpg

Over Harmen van Straaten

Harmen van Straaten (Arnhem, 15 september 1958) was altijd al gek op tekenen. "Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen 'stom' was. Dat iedereen dat kon en dat je ook andere dingen moest kunnen." Daarom ging Harmen rechten studeren in Leiden.

Na zijn studie werd hij docent Recht aan de HEAO in Amsterdam. Maar dat werk beviel hem niet, en dus begon hij in zijn vrije tijd kinderboeken te illustreren. Nadat hij een paar jaar het illustreren had gecombineerd met zijn baan als jurist, besloot hij om de sprong te wagen en zijn brood te gaan verdienen als illustrator.

Harmen heeft nu een mooie studio aan een gracht in Amsterdam en hij werkt voor uitgeverijen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland. Vertalingen van zijn werk worden o.a. in Duitsland, België, Korea, Japan, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Denemarken uitgegeven.

Honderden boeken!

Harmen van Straaten illustreerde ruim 400 boeken in binnen en buitenland en schreef ruim 50 boeken voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten, voorleesboeken, boeken voor 6+, boeken voor 9+, boeken voor 12+, tot romans voor 15 jarigen en ouder. Ook heeft hij voor Sesamstraat animaties gemaakt.

Waarom illustreert Harmen eigenlijk kinderboeken?
"Omdat ik al een beroemde oom heb, Peter van Straaten, die voor volwassenen in kranten, tijdschriften, kalenders en boeken tekent en ik niet met hem vergeleken wilde worden."

Er zijn circa 50 boeken verschenen die helemaal van zijn hand zijn.

 • De liefste kusjes zijn voor jou.
 • De boeken over het jongetje Tim en zijn vrienden (oa. Tim en de boot naar Timboektoe, Tim en de berg van goud, Tim is een bink, Tim en de tsjoek-tsjoek tovertrein en nog vele andere.
 • Spuit Elf en de brandweerolifanten, genomineerd voor prentenboek van het jaar en als musical in het hele land te zien (Theatergroep Terra, bekend van de musicals over Kikker, Dolfje Weerwolfje en Kleine Ezel). Het boek van Spuit Elf is bovendien geanimeerd en uitgezonden door het programma Koekeloere.
 • De boeken over Eend en zijn vrienden, otter, pad en egel. Ook Eend werd genomineerd voor de beste tien prentenboeken van het jaar.
 • Het boek Eend ziet wat jij niet ziet is als bewegend prentenboek uitgezonden door de KRO. Eend maakt deel uit van de leesmethode Schatkist , uitgegeven door Uitgeverij Zwijssen.
 • De Toverlamp - Een serie boeken voor beginnende lezers, uitgegeven door Uitgeverij Kluitman
 • Super Jan, het allersterkste jongetje van heel Nederland (getipt door de kinderjury).
 • Fien, verhalen over een meisje met de allergrootste mond en het allerkleinste hartje (twee keer getipt door de kinderjury).
 • Kees en Ko detectivebureau. 100% humor boeken over het meest mislukte detectivebureau.
 • De vele malen herdrukte AVI serie De Toverlamp (uitgegeven door Uitgeverij Kluitman ).
 • Sydney een ontroerende road novel over de zoektocht van een tienjarige jongen en zijn vijftienjarige vriendin naar geluk, troost en vriendschap.
 • DJ in wonderland, een coming of age book over een 16 jarig puber ergens aan het eind van de wereld.

Prentenboeken

 • Ik mis je, Mijn autoboek, Op een klein stationnetje.
 • Betoverd door jou, Ik heb van jou gedroomd vannacht.
 • Bij uitgeverij Rubinstein verschenen liedjes van Harmen van Straaten, gezongen door Jenny Arean en gecomponeerd door Rutger de Bekker (vliegende panters).

Prijzen

 • De illustraties van 'Een opa om nooit te vergeten' (uitgeverij de Fontein, Bette Westra) zijn bekroond met de gouden appel van de biënnale van Bratislava en de grand prix van de sankei shimbun in Japan.
 • De boeken: Op en top Fien, Fien in de hoofdrol en Super Jan werden alle drie getipt door de Nederlandse kinderjury.

Kinderboekenweek 2013

Voor de Kinderboekenweek 2013 schreef Harmen van Straaten het Kinderboekenweekgeschenk:  Je bent super... Jan!

Tips van Harmen!

Harmen is al vaak op televisie te zien geweest. In dit filmpje, dat gemaakt werd voor Het Klokhuis, geeft hij tips voor als je zélf een boek wil gaan schrijven.

 


Reacties op deze pagina:

Deze site is gebouwd door Netweters.nl